Menu

Brexit: Hvordan rejser man til Storbritannien?

Brexit: Hvordan rejser man til Storbritannien?

Brexit blev en realitet, da Storbritannien officielt forlod EU natten fra den 31. januar til den 1. februar 2020. Den 31. december 2020 sluttede Storbritanniens overgangsperiode, hvor rejser mellem landene i Den Europæiske Union og Storbritannien fortsatte under de eksisterende betingelser. Hvordan rejser man til/fra Storbritannien efter den 1. januar 2021? Hvad har ændret sig for EU-borgere vedrørende reglerne for rejser til England, Wales, Skotland og Nordirland?

Hvad har ændret sig efter Brexit?

Som følge af Brexit ophørte Storbritannien med at være medlem af EU og forlod dermed det europæiske indre marked med blandt andet fri bevægelighed for personer. Man skal dog huske på, at Storbritannien aldrig kom med i Schengenområdet, så selv før Brexit måtte EU-borgere, der rejser til landet, underkaste sig grænsekontrol eller paskontrol i lufthavnen. Det ville imidlertid være tilstrækkeligt at krydse grænsen ved at fremvise et ID-kort uanset årsagen til rejsen (en rundvisning, forretningsrejse, arbejde eller skole).

Brexit har ændret procedurerne for at krydse den britiske grænse for borgere fra EU, Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz af enhver art herunder korte turistrejser.

Hvordan rejser man til England efter Brexit?

Fra den 1. januar 2021 skal borgere fra EU-lande fremvise et identitetskort - pas eller ID-kort for at krydse den britiske grænse. Vær opmærksom!Fra den 1. oktober 2021 vil det eneste gyldige dokument, for rejser til Storbritannien af enhver art, være et pas!

Som følge af Brexit er borgere fra EU-landene, Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (Island, Liechtenstein, Norge) samt Schweiz underlagt visumpligten. Men i nogle tilfælde er et visum ikke påkrævet - det hele afhænger af rejseårsagen.

  • Turisme & besøg
    Hvis du skal til Storbritannien i en kort periode (op til maksimalt 6 måneder), for eksempel for at besøge London eller din familie eller dine venner, behøver du kun at medbringe dit pas (eller dit ID-kort, kun indtil den 30. september 2021). I dette tilfælde er et visum ikke påkrævet.
  • Forretningsrejser
    Hvis du skal til Storbritannien på grund af erhvervsmæssige formål i en kort periode, for eksempel på forretningsrejse, til et møde, en konference osv., behøver du kun at medbringe dit pas (eller dit ID-kort, kun indtil den 30. september 2021). I de fleste tilfælde, når du rejser på forretningsrejse, er et visum ikke påkrævet, hvis den samlede varighed af opholdet i Storbritannien ikke overstiger 6 måneder.
  • Rejser med henblik på arbejde eller studier
    Hvis du skal til Storbritannien for at arbejde (både for din arbejdsgiver og som en del af din egen virksomhedsaktivitet), i praktik eller studere, skal du bruge et visum udover dit pas. Læs venligst visumbetingelserne på den britiske regerings hjemmesider før afrejse.

Vigtigt! På grund af den verdensomspændende epidemi kræver de britiske myndigheder i hvert af ovennævnte tilfælde yderligere dokumenter fra personer, der ankommer til Storbritannien. Hvis du har købt en billet på eSky, kan du tjekke alle relevante oplysninger ved at logge ind på din konto. Den er også tilgængelig på siden med oplysninger og nødvendige rejsedokumenter.

Rejser for EU-borgere, der bor i Storbritannien

Storbritannien er hjemsted for et stort antal EU-borgere, der har bosat sig i landet takket være EU's princip om fri bevægelighed. På grund af Brexit skal sådanne personer have permanent eller foreløbig opholdsret inden den 30. juni 2021 for at kunne opholde sig lovligt i Storbritannien. Med hensyn til rejser kan borgere eller borgere med foreløbig opholdsret krydse den britiske grænse ved hjælp af et ID-kort indtil den 31. december 2025. Efter denne dato skal borgerne fremvise et pas for at kunne rejse ind i Storbritannien. Selvfølgelig betyder permanent eller foreløbig opholdsret, at du ikke behøver at ansøge om et britisk visum.

Hvordan rejser man i Storbritannien efter Brexit?

Brexit påvirkede ikke i væsentlig grad problemerne i forbindelse med rejser rundt i Storbritannien. Både et nationalt kørekort og det europæiske sygesikringskort er gyldige i henhold til de eksisterende regler. Den britiske regering anbefaler imidlertid, at man har en rejseforsikring, som også dækker udgifterne til private lægebesøg. Det skal også huskes, at hverken det europæiske sygesikringskort eller rejseforsikringen dækker omkostningerne ved planlagt behandling og procedurer i Storbritannien.

Storbritanniens udtrædelse fra EU vil imidlertid påvirke roamingtaksterne. Indtil udgangen af 2020 kunne operatørerne ikke opkræve yderligere gebyrer til personer, der brugte mobiltelefoner, mens de rejste i Storbritannien, hvilket nu er lovligt. Du bør derfor spørge din mobiloperatør om de britiske roamingtaksterfør din rejse.

Krydsning af den irske grænse

Hvad har ændret sig på grund af Storbritanniens udtrædelse af EU med hensyn til rejser mellem Republikken Irland, som er medlem af EU, og Storbritanniens Nordirland? Den 1. januar 2025 vil intet ændre sig med hensyn til at krydse grænsen til Irland. Efter denne periode vil den nordirske forsamling ensidigt kunne træde tilbage fra de forhandlede betingelser eller forlænge den eksisterende grænseovergangslovgivning og toldpolitik med yderligere fire år.

Tips og forslag i denne artikel og relaterede artikler er kun til hjælp og orienteringsformål og må ikke udgøre grundlaget for et krav mod eSkytravel.dk.

Indeholder denne artikel de oplysninger, du ledte efter? Ja | Nej
Efter min mening er denne artikel:
Tak for din mening!